paraatléta

Kanyó Zsolt vagyok, Fair Play díjas, kerekes székes, dobóatlatléta. Két éves versenyzésem alatt, kétszer választottak az év legeredményesebb sportolójának Nógrád megyében, speciális kategóriában. Sporttevékenységem alatt sokféle cég vitaminjait, termékeit kipróbáltam, és fogyasztottam. Most itt a Pharmanex új táplálék kiegészítő csomagja, amiben háromszor több hatóanyag van, mint az eddigiekben, és csak természetes alapanyagokból készülnek. Benne van mindaz a vitamin, ásványi anyag, és nyomelem, amelyre naponta szüksége van szervezetünknek. Egy hónapi fogyasztás után bátran állíthatom, hogy ezek a termékek nagyon jók, és nélkülözhetetlenek az aktív sportoláshoz!

Friss topikok

Vitaminok fontossága

2009.03.09. 11:26 :: Paraatléta

A vitaminok az élethez szükséges olyan szerves vegyületek, amelyeket szervezetünk nem vagy nem elegendő mennyiségben képes előállítani. Bizonyos vitaminok élelmiszerekben csak kis mennyiségben fordulnak elő. Mivel étrendünket nem tudjuk állandóan úgy alakítani, hogy az valamennyi szükséges vitamint megfelelő mértékben tartalmazza, jót teszünk szervezetünkkel, segítjük működését, ha hozzájuttatjuk a vitaminokhoz.

 

Egyre fokozódnak ugyanis az olyan környezeti ártalmak (levegő- és vízszennyezés, zaj stb.), amelyek növelik mindannyiunk napi vitaminszükségletét, különösen a nagyvárosokban élőkét. A gyorsuló élet okozta stressz, az alkohol, a nikotin, a koffein, a különböző tartósítószerek, a fogamzásgátló tabletták mind-mind fokozzák szervezetünk igényét a vitaminokra. Beszédes példa: egyetlen szál cigaretta elszívása akár 100 mg C-vitamint is elpusztíthat a szervezetben.

 

A vitaminok persze nem csodaszerek, de nélkülözhetetlenek az emberi test növekedéséhez, vitalitásához, az általános jó közérzethez. Közülük egyesek vegyi folyamatokat szabályoznak, mások a sejtek anyagcseréjéhez szükséges enzimek alkotórészeit képezik, megint mások közvetlenül befolyásolják a szervezet működését. A fokozott izommunka, a fehérje- és szénhidrátbevitel emelése jelen­tősen növeli a napi szükségletet - ilyen esetekben mindenképpen táplálék-kiegészítő készítményekre szorulunk.

 

Mivel a különböző vitaminok számos élettani folyamatban együttesen fejtik ki hatásukat, egy-egy vitamin nagyobb mennyisége más vitaminokból is növeli a szük­ségletet. Ezért a komplex készítményeket érdemes előnyben részesítenünk. Kísérletek során bebizonyosodott, hogy igen fontos a szervezetbe kerülő vitaminok egymáshoz viszonyított aránya (például a B-komplex tagjainál ).

Testünk egészséges működéséhez a vitaminokon kívül ásványi anyagokra is szükség van. Ez utóbbiakat kizárólag étkezéssel juttathatjuk szervezetünkbe. A vitaminbevitel növelésével arányosan tehát ásványianyag-kiegészítésre is szorulunk.

 

E tekintetben ugyancsak azok a komplex készítmények jöhetnek számításba, amelyekben az ásványi anyagok vitaminokkal együtt vannak jelen, mégpedig egymáshoz való optimális arányban.

A komplex készítmények további előnye, hogy olyan lipotróp („zsírégető") anyagokat is tartalmaznak (kolin, inozitol), amelyek megakadályozzák a zsírok lerakódását a májban. Fokozzák a máj lecitintermelését, ezáltal a koleszterin oldhatóbb állapotban marad. A "zsírégetők" tehát megakadályozzák, hogy a koleszterin a vérben veszélyes mértékig felhalmozódjék.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vitaminok

A bejegyzés trackback címe:

https://paraatleta.blog.hu/api/trackback/id/tr74990986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása